Pakkoruotsi.net - Kielellisen demokratian ja sivistyksen puolesta  
 

 Suomen kielipolitiikka ja kieltenopetus

 
 
Etusivu
Pakkoruotsin ajajat
Pakkoruotsin perustelujen tarkastelua
Suomen työelämän tarvitsemat kielet
Onko Suomi kaksikielinen maa?
Suomen kielipolitiikka vs. demokratia
Kielten opiskelu kouluissa
Ruotsinkieliset kiintiöt kouluissa
Ketkä haluavat muutosta?
Keinotekoisen kaksikielisyyden kustannukset
Median sensuuri
Ruotsalainen Kansanpuolue
Miksi pakollinen ruotsi?
Kielikylpyopetus
Pohjanmaa
KIEPO-projekti
Vain toimimalla voit vaikuttaa!
Uutiset ja kannanotot
Linkit
Info
Yhteydenotto

 

 
Pohjanmaa

Vaasan – Pohjanmaan maakunnan keskuksen – asukkaista 70 prosenttia on suomenkielisiä ja 25 prosenttia ruotsinkielisiä. Tästä huolimatta Rkp on isoin puolue Vaasan kaupunginvaltuustossa.

Vaasassa vaaditaan kielialaista poiketen hyvää vähemmistön kielen (ruotsi) taitoa ja vain hyvää enemmistön kielen taitoa (suomi).

Laki julkisyhteisöjen henkilöstöltä vaadittavasta kielitaidosta:
6 §
"Valtion henkilöstöltä, jolta edellytetään säädettynä kelpoisuusvaatimuksena korkeakoulututkintoa, vaaditaan kaksikielisessä viranomaisessa viranomaisen virka-alueen väestön enemmistön kielen erinomaista suullista ja kirjallista taitoa sekä toisen kielen tyydyttävää suullista ja kirjallista taitoa. Yksikielisessä viranomaisessa edellytetään viranomaisen kielen erinomaista suullista ja kirjallista taitoa sekä toisen kielen tyydyttävää ymmärtämisen taitoa."

Tietoa Pohjanmaan maakunnasta: Pohjanmaan liitto

” Vaasa (24 % ruotsinkiel.) on reikäleipäkunta Mustasaaren (30 % suomenkiel.) puristuksessa. Edellisessä laajennuksessa (1974) Vaasa joutui tyytymään pariin ruotsalaiskylään saamatta yhteyttä suomalaiseen Suomeen. Se oli ratkaiseva virhe suomalaispoliitikkojen taholta tyytyä tuohon tynkäratkaisuun. On totta, että Vaasan kehitys on pysähtynyt suomenruotsalaisten (RKP) taitavaan jarrutuspolitiikkaan. Lapsikin tajuaa, että kaupungin kasvu ja houkuttelevuus toisi lisääntyvän suomalaisasutuksen seudulle. Ruotsalaiset pitävät kynsinhampain kiinni Vaasan ympäristökuntien ruotsi-hallintokielisyydestä! Kaikki eivät ole vielä huomanneet, mitä seutukunnan yhdistyminen vaikuttaisi puolueiden valtasuhteisiin. Kylmä totuus on, että kunnallisvaaleissa D'Hondtin laskutapa toisi RKP:n suvereeniksi ylivaltapuolueeksi yhdistelmäkunnassa, huolimatta siitä, että ruotsalaiset olisivat edelleen lukumäärältään selkeä vähemmistö. Äänenpainoissa onkin huomattava ero aikaisempaan, monet ruotsalaispoliitikot ovat alkaneet puhumaan suur-Vaasan muodostamisen puolesta. Ylivoimaisesti suurimpana puolueena RKP saisi ehdottoman vallan. Suomalaiset eivät tunnetusti pysty kaikkien (suomalaisten) puolueiden yhteistyöhön, vrt. Mustasaaren valtuusto! Rkp:n ylivalta tietäisi sitä, että kaupungissa ei esimerkiksi pian olisi ainuttakaan suomenkielistä virkamiestä, vrt. Pietarsaari tai Mustasaari! Verrata voi vielä kouluoloja vaikkapa Vaasan osalta: Suomalaisilla yksi yhdistetty lukio, ruotsalaisilla kolme pientä itsenäistä lukioyksikköä! Tosi on! Monet asiat ovatkin kääntymässä päälaelleen. Ennen vaasalaiset vaativat kaupunkiin liitettäväksi vähintäin Mustasaarta, nyt tullaan todennäköisesti ja toivottavasti vaatimaan kaupungin rajojen säilyttämistä entisellään. Parempi pieni kaupunki - jossa säilyisi jonkinlainen kielirauha ja demokratia suomalaisten kannalta - kuin taistelu RKP:läistä pakkovaltaa vastaan. Vaasa on tarpeeksi iso kaupunki nykyiselläänkin ja rakennusmaata kyllä riittää vaikkapa tuplamäärälle asukkaita!”
– Nimim. Senhor, HS Keskustelut, 10.6.2007

” Ruotsalaisten etujen mukaista ei ole Vaasan kehittyminen ja väestömäärän kasvu. Siitä yksinkertaisesta syystä, että kaupungin hokuttavuus ei suinkaan toisi lisää ruotsalaisia asukkaita, mistä niitä voisi tullakaan - Ruotsistako - tuskin. Vaasan kehittäminen houkuttelevaksi muuttokaupungiksi toisi siis vääjäämättä seudulle lisää nimenomaan suomea puhuvaa väestöä. Turha edes mainita - se on mörkö Rkp:lle - mörkö on torjuttava kaikin suomenruotsalaisin keinoin. Asiaa on harjoiteltu vuosikymmenet hyvällä menestyksellä. Korulauseet on opittu vain suomenkielisten hämäämiseksi!”
– Nimim. Samperg, HS Keskustelut, 26.6.2007

” Tsekinmaan tv teki ohjelman maan muhamettilaisista. Siinä haastateltiin Baijerin sisäministeriä. Ministeri totesi muhamettilaisista ja vähemmistöistä yleensä: Kun vähemmistö kasvaa riittävän suureksi, se alkaa eristäytyä ja vaatia erityiskohtelua sen jäsenille. Siitä tulee jakava ja jähmettävä voima. Vaasa on tästä hyvä esimerkki.”
– Nimim. Matti, HS Keskustelut, 10.6.2007

 

Artikkeleita
muualta
Artikkeli-
kokoelma
Mielipide-
kirjoituksia
Eurooppalaisen Suomen kielipolitiikka
Kielivalinnat ja kielten opiskelu
Vuosituhat on vaihtunut...
Pienen pieni uutinen
Pakkoruotsia tyhmille suomalaisille
Varastettu ilo
Oppi kaksi-
kielisyydestä
Kuihtuvan puun strategia
In Finland, a battle of the tongues
Borde svenskan göras frivillig?

 

 
www.pakkoruotsi.net